RUKA

Naisten maastohiihtokauden todellinen tulikoe Rukalla vahvisti suomalaisnaisten alkukauden asetelmia. Kuusamossa nähtiinkin pari vakuuttavaa esitystä mutta myös hienoisia pettymyksiä.

Krista Pärmäkoskeen on luotettu myös täällä Kotiyleisön puolella kuin vuoreen eikä syyttä. Rukalla plakkariin tarttui sprintin viides sija sekä kymmenen kilometrin perinteisen kisan kakkossija. Matkaa kympin voittaneeseen, äitiyslomalta palanneeseen Marit Björgeniin jäi vaivaiset 4,6 sekuntia.

Ikaalislainen oli hämmentynyt suorituksestaan molempina päivinä ja etenkin sunnuntain normaalimatkan jälkeen. Kehon tuntemukset eivät antaneet odottaa kisasta kakkossijaa. Kisa kuitenkin eteni loistavasti ja maaliin tullessa hän olikin hieman pettyneen oloinen kun näki Björgenin nimen listan ylimpänä.

– Ensimmäinen kilometri oli tosi paha, siinä ei ollut keskeytyskään kaukana. Olen todella tyytyväinen kisan tulokseen, viisi sekuntia keulaan ei ole iso ero.

– Hiihto oli vielä tukkoisen oloista eikä missään nimessä valmista. En osannut odottaa näin hyviä tuloksia, etenkään kun kropan tuntemuksienkaan mukaan kisa ei ollut minulle helppo, totesi Pärmäkoski heti sunnuntain kisan päätyttyä

Rukan toinen positiivista virettä esittänyt naishiihtäjä oli Laura Mononen. Sprintin kahdeksas sija ja etenkin kympin kuudes sija oli osoitus että Monosen talvesta on tulossa hänen uran paras.

– Hiihtona tämä sunnuntain kisa ei ollut erityisen hyväntuntuista mutta sijoitus oli kuitenkin ihan hyvä, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

– Kouluarvosana viikonlopusta on kasin-ysin pinnassa. Ei minulla ole koskaan ollut Rukalla tälläistä viikonloppua, meni jopa hieman yli odotusten viikonlopun kisat, totesi Mononen sunnuntain kisan jälkeen.

Suomalaisyleisön kestosuosikki Aino-Kaisa Saarinen Rukan sprintin karsinnassa. (c) Matilda Moilanen

Äitiyslomalta palannut Aino-Kaisa Saarinen tykitti molemmilla matkoilla pisteille. Sprintistä irtosi 29. sija ja kympiltä sija 16. Sprintistä tuskin moni, edes 

Saarinen odottaa menestystä mutta kympin perinteinen on myös Aikun suosikkimatkoja.

– Olen ihan tyytyväinen viikonlopun kisoihin. Molempina päivinä mentiin eteenpäin, hiihtäminen oli rentoa mutta vauhtia vähän puuttui. Vauhti tulee kilpailuiden kautta, olen todella tyytyväinen viikonlopun antiin.

 

Kysymysmerkkejäkin jäi

Vaikka Rukan MC-avausviikonloppu antoi hyviä tuloksia myös naisten puolella, nosti se myös esille muutamia kysymysmerkkejä. Anne Kyllösen viikonloppu oli odotettua heikompi. 13. sija sprintissä ja 15. kymmenen kilometrin perinteisellä matkalla ei ollut ehkä sitä mitä viikonlopulta odotettiin. Viikkoa aiemmin ollut loistovire mitä Rovaniemellä nähtiin, ei toistunut.

– Vähän huonot fiilikset, odotin täältä parempia hiihtoja Rovaniemen kisojen jälkeen. En oikein saanut koneita täällä käyntiin.

Samoin Kerttu Niskasen viikonloppu oli ainakin hiihtokansalle mollivoittoinen. Sprintissä jääminen puolivälierävaiheeseen ei ollut yllätys, mutta kympin 18. sija ja reilusti yli minuutin ero kärkeen oli hienoinen pettymys. Niskasen kauden alku onkin ollut suomalaisnaisista se eniten mollivoittoisin.

– Vähän pettynyt fiilis, en odottanut ihmeitä mutta oli kyllä tosi vaikea päivä. Pertsan kympiltä odotin kyllä vähän parempaa ja terävämpää menoa mutta vielä ei ollut sen aika.