Kotiyleisö kävi testaamassa Rukan maailmancupeissa hiihdettävän viiden kilometrin kisaladun. Monesti on toitotettu että Rukan ladut ovat yhdet maailmancupin rankimmista eikä puheet osoittaudu valheiksi. Kovemmallekkin harrastajalle latu on todella raju ja varmasti kilpatasollakin sunnuntain kisoissa jyvät saadaan eroteltua akanoista.

Heti stadionilta lasketun vauhdikkaan laskun jälkeen latu tarjoaa reipasta nousua reilun puolen kilometrin verran. Nousua puolen kilometrin pätkälle mahtuu vajaa 50 metriä.

Seuraava erityisen rankka ladun pätkä osuu ns. "aurinkorinteen" nousuun kohti Rukakeskusta. Reilun 200 metrin pituisella nousuosuudella kokonaisnousua tulee piirun vajaat 30 metriä. Tämä kohta on edellisvuosina ollut yhtenä TV-väliaikapisteenä ja vaikka ammattimiesten käsittelyssä meno näyttää kevyeltä niin harrastajalle nousu on todella kova. Ja tässäkin tapauksessa voi todeta: TV-kuva hämää melkoisesti nousun jyrkkyyttä.

Lenkillä on pari erityisen vauhdikasta ja yksi haastava lasku. Vauhdikkaat laskut löytyvät stadionilta poistuttaessa ja ensimmäisen mäen päältä lähdettäessä noin kilometrin kohdalla. Haastava ja myöskin vauhdikas lasku löytyy aurinkorinteen mäen päältä lähdettäessä. Erityisesti pehmeällä kelillä mäki saattaa tuoda haasteita.

Muutama fakta ladusta (Tiedot mitattu Polar GPS-kellolla, ei siis viralliset)

– Ladun pituus noin 4.7km

– Kokonaisnousua 102m

– Nopein lasku 58km/h, huippuhiihtäjät huippusuksella vauhti varmasti 70km/h+ (Ensimmäisen pitkän nousun jälkeinen lasku).

– Toimittajan kierrosaika 21.45